Vaja läheb:
Täisküpseid tomateid (soovitavalt lihatomatid või San
Marzano tüüpi)
Puhtaid purke
Vett
1. Lõika tomatitelt südamikud ja muu
“ebameeldiv” küljest.
2. Tee alla otsa noaga väike ristike ja kalla tomatid
kuuma veega üle. Võib ka kuuma vee sisse kasta aga mulle meeldib nad lihtsalt
sõelale panna ja veega üle kallata. Koori.
3. Pane puhtasse purki nii palju kui
mahub. Suru õhk välja! Peale jäta nii umbes 5mm vaba ruumi.
4. Kasta puhtad
kaaned korraks keevasse vette ja keera purgid kinni.
5. Aseta purgid potti.
Vahet pole kas külili või püsti või tagurpidi. Kalla peale külma vett nii
palju, et katab purke vähemalt 5cm ja pane pott/potid pliidile keema. Kui vesi
keeb, alanda kuumust nii palju, et keeks väga vaikselt, muidu võib purgid
puruks lüüa.
6. Keeda 30 minutit. Samal ajal võid midagi muud teha nt kohe
mitte midagi !!!Ära tõsta
vahepeal purke potist välja, sest siis võib kaane pealt lüüa. Kaaned on
keetmise ajal punnis ja see on OK.! Kui mõni purk “mullitab”, siis see on ka
OK, sest üleliigne õhk surutakse välja. Kui keetmise ajal vett väheseks jääb,
lisa keevat vett.
7. Kui tomatid on keenud 30 minutit, lülita pliit välja.
Puupliidil askeldajad peaks siis poti kuhugi mujale viima. Lase koos veega (nii
nagu nad on) täielikult jahtuda. Mul läheb tavaliselt 12-18 tundi.
8. Tõsta
purgid pottidest välja ja vii hoiukohta. Jahedam on parem loomulikult aga
säilib ka toatemperaruuril.
Tulemuseks on tomatid omas mahlas, millest siis talvel saab midagi vaaritada. Kas siis pastakastmeid (nt Pasta Pomodoro) või pitsakastet
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar