pühapäev, 21. oktoober 2012

Šveitsi peremehe šokolaadiküpsised

Hommikul silmad lahti tehes teadsin - küpsiseid tahaks!  10 minutit garderoobis (küll mul on hea koht kus asju hoida) tuulamist ja leidsin üles paberilipiku, millele kunagi Šveitsis jõule pidamas käies olin 70 aastaselt majaperemehelt šokolaadiküpsiste retsepti üles täheldanud. 

Vaja läheb: 

100 gr võimalikult tumedat šokolaadi
120 gr toosooja võid
30 gr valget suhkrut
60 gr tumedat rafineerimata suhkrut
180 gr jahu
50 gr kakaod
1,5 tl küpsetuspulbrit
2 muna
mehine näpuotsatäis soola
2 tl sidrunimahla
100 gr šokolaaditükke

Kui tahad magusaid küpsiseid lastele pane rohkem valget suhkrut ja vähenda tumeda suhkru kogust. Kui aga eesmärgiks on mõrudad sokolaadinaudingud täiskasvanutele suurenda tumeda suhkru osakaalu ja vähenda vastavalt valge oma. Lisaks võid täiskasvanute omale lisada sidrunimahla asemel sorts cherry brandyt või mõnda teist tugevamaitselist alkoholi. Samuti saab kakaopulbri kogust vähendades lisada lahustuva kohvi pulbrit. Variatsioone on palju.

Sulata veevannil šokolaad ja aseta kõrvale jahtuma. 
Hööru kokku suhkrud ja või. Peremehe kommentaarid: Tee seda käsitsi klaaskausis puulusikaga - muidu tuleb metallimaitse külge. 
Lisa vähehaaval šokolaad, samal ajal kogu aeg segades. 
Lisa kõik ülejäänud ained ja sega hoolikalt. Taigen peaks jääma selline tugevam, kuid mitte kõva. 
Pane ahi sooja 170 kraadi juurde.
Kata kauss toidukilega ja tõsta külmkappi - siis on lihtsam küpsiseid vormida.
Sama aeg, mis kulub ahjul soojenemiseks 170 kraadi juurde on paras aeg taignal külmkapis tahenemiseks. 
Kui ahi on soe võta taigen külmkapist. Kata plaat küpsetuspaberiga. 
Võta dessertlusikaga taigent ja pane paberile. Tean, et paljudes sarnastes retseptides on kirjutatud, et veereta pallid, kuid minu silme ees seda küll ei tehtud - seega ma ka ei tee :). Sellest koguest saab umbes 20 küpsist. Mahuvad korraga ära pannile kui on suur ahi. Mina küpsetan tavaliselt 2 plaaditäit. Kui esimene kogus küpseb - hoia taigent külmkapis.
Küpseta ahjus 18 (pehmete) või 20 (krõbedate) küpsiste saamiseks. 



Maisevad head nii kuumalt kui külmalt, kuuma ja külma piimaga. Samuti ühe korraliku kakaoga :) 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar