pühapäev, 21. oktoober 2012

Lõhe-brokkoli gratin Šveitsi moodi

Ilmselgelt on minu kunagise Saksamaal elamise tulemusel mul ka mõningased retseptid kesk-Euroopast. Siit siis meie peres tehtav vormiroog, mida õpetas mulle hea sõber, kes oli tegelikult Šveitsi päritolu. (Tema vanaonu oli ka nende maitsvate küpsiste autoriks)

Vaja läheb:
3 tõeliselt suurt (või rohem väiksemaid) koorega keedetud kartulit
3 L-suuruses keedetud muna
100 gr brokkolit
200 gr kergsoola lõhet (võib ka mage olla, kuid siis tuleb soola rohkem panna)
100 gr fetat
200 gr riivjuustu
2 muna
100gr hapukoort
soola, pipart, värsket tilli
pool klaasi vett või piima

Koori kartulid ja munad. Viiluta mõlemad umbes 5mm paksusteks viiludeks.
Viiluta lõhe. Kasutada võib ka muid kalu, kuid minu jaoks on forell liiga mahe ja valgetel kaladel liiga palju luid.
Vooderda ahjuvorm kartuliviiludega. Ka seinad. Jäta alles nii palju, et saaksid ahjuvori pärast kartuliviiludega katta.
Pane kartulikihi peale lõhe kiht, selle peale omakorda murra feta juust. Kata see munaviiludega. Pane muna peale soola ja pipart ja tilli. Kõige selle otsa kasuta ära pool hapukoorest.
Nüüd pane brokkoli ja 1/3 riivjuustust. Kata vorm kartuliviiludega ning siia omakorda laota ka ülejäänud riivjuust.
Löö kausis lahti tooret munad, lisa hapukoor. Maitsesta kergelt soola ja muude maitseainetega, mida ise vajalikuks pead. Mina lisan tavaliselt natuke basiilikut. Lisa ka pool klaasi vett või piima.
Kalla munasegu vormile.
Pane vorm 180 kraadisesse ahju 35 minutiks. Seejärel tõsta temperatuur 200 peale ja lase juustul pruunistuda 5 minutit.

Kui teil tekib küsimus, et miks on mul üks väike tups brokkolit vormi peal - siis see on seal selleks, et määrata ära kumba vormi otsa ma brokkoli panin. Nimelt minu kulla-kallis teinepool seda teps mitte ei salli.
Temale ma panen tavaliselt selle asemel lõhe ja muna-kihtide vahele ühe lisakihi kartulit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar