esmaspäev, 22. juuli 2013

Mesimuraka-aprikoosi marmelaad

Kuna paljud on küsinud, et kuidas ma seda aprikoosimarmelaadi ikka siis teen, panen siis avalikult kirja ka:

4 tassi suhkrut (umbes 800 grammi)
1 kg aprikoose (umebs 1,5x1,5 cm tükkideks)
1,5 liitrit murakaid
250ml vett
(väga paljudes retseptides on 1 sidruni mahl ka, kuid meie aprikoosid on alati nii hapud, et sidrunit ei ole vaja) kui on magusad aprikoosid, lisada sidrunimahl.

Kuumuta ahi 150 kraadi juurde, pane suhkur sügavate külgedege nõusse (mul on kuumakindel pyrex). Aegajalt segades kuumuta suhkrut 10 min. Ei ole vaja sulatada vaid suhkur peabki lihtsalt kuum olema, muidu ei teki läbipaistvat kallerdust. 
Samal ajal pane aprikoosid ja vesi potti ja kuumuta vaikselt umbes 5 min, siis lisa murakad ja kuumuta tasasel tulel veel 5 min, kuni segu on selline ilus, paks ja ühtlane. 
Keera kuumus täitsa maha ja lisa kuum suhkur. Kuumuta hästi tasasel tulel kogu aeg segades, kuni suhkur on lahustunud. 
Lisa kuumust ja lase keema tõusta. Kuumuta 20 minutit, samal ajal kogu aeg segades (aprikoosil on väga-väga halb komme põhja kinni jääda, hullem kui õun selles osas). 
Vaht jms "jama" tuleks muidugi pealt ära korjata. 
Kui pärast 20 minutit veel "kallerduse tunnet" ei teki - kuumuta veel 5 minutit.

Seejärel purkidesse ning põhi 2-3 minutiks püsti. 
Ja viimaks nagu ämmgi - hellalt pimedasse jahedasse keldrisse viia :) 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar