pühapäev, 16. detsember 2012

Piparkoogid / piparkoogi kuused


Jõulude eel tuleb ikka piparkooke teha. Kuna aga kaubandusvõrgus pakutavate erinevate tootjate taignate maitset enne koju jõudmist ju proovida ei saa - olen juba aastaid ise taigent teinud.
Katsetuste tulemusel on kokku saanud alljärgnev retsept:
300gr suhkrut
50ml tumedat siirupit (või 40gr rafineerimata suhkrut + 20ml vett)
125ml keevat vett
150gr magedat võid
2spl piparkoogi maitseainet (retsept all pool)
2spl hapukoort
1tl söögiäädikat
2 muna (suurus L) 
1tl soola
1tl soodat
500gr jahu
2spl kakaod
Maitseaine segu:
2 spl kaneeli
1 tl ingverit
5 nelki
5 vürtsitera
6-7 kardemoni kauna sisu
0,25tl muskaati
Sulata suhkur ja lase karamellistuda. Lisa keev vesi. Sega kuni kogu suhkur on lahustunud. Lisa siirup või rafineerimata suhkur ja vesi. Lõigu sisse või ning lisa piparkoogi maitseaine ja lase keeda 3-4 minutit. Jahuta kuni kannatab sõrm sisse torgata. 
Lisa äädikas, hapukoor ja munad. Sega hoolikalt. 
Pane kausis valmis jahu ning sega kakao, sooda ja soolaga. Kalla peale või-suhkru segu. Sega hoolikalt kuni kausi küljest lahti tuleb. 
Pane taigen kilekotti ning aseta vähemalt 12 tunniks külmkappi. 
Võta taigen külmkapist, vaali ning lõika meeldivad kujud.
Küpseta eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures 10 minutit.

Kuuskede tegemiseks sulada pannil 50gr suhkrut ja kasuta seda osade kokku liimimiseks.
Kaunistamiseks mina kasutan Reval kondiitri glasuuri.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar