kolmapäev, 3. veebruar 2016

Korralik Iiri hautis ehk Proper Irish Stew

Iirimaa eri otstes tehti seda hautist ka pisut erinevate koostisosadega, kord ei pandud pastinaaki, kord sellerit - seega kui pastinaaki või sellerit pole - ei pole hullu aga porgand ja kartul võiks ikka olla. 
Niisamuti hautati seda hautist kas pliidil elaval tulel või otse kaminas või siis puuküttega ahjus. 
Mina kasutan retsepti, mille andis mulle hea sõber, kes pidas Iiri pubi ja söögikohta Saksamaal. 

4 portsu jaoks läheb vaja:
500gr lambapraadi (võib asendada ka loomapraega, kuid mitte fileega!)
jahu
2 porgandit
4 vart sellerit
1 pastinaak
6 kartulit
1 sibul
400ml Guiness õlut
100ml Iiri viskit (mina kasutasin Bushmillsi. Iiris kasutati kas Bushmillsi või Jamesoni)
300ml vett
2 kana puljongikuubikut (mina panin 1 kana ja 1 küüslaaugu)
1 spl soola

Lõigu lambapraad 8 tükiks, keera jahus. Aja nõu (mina kasutan karulihapotti ehk siis malmist hautamisnõud) kuumaks, pane põhja 2 spl õli ja lase õli kuumaks. Lambaliha tahab praadimiseks väga äkilist kuuma, muidu kipub vintskeks minema. 
Prae lambaliha, igast küljest pruuniks. Selleks kulub umbes 10 minutit. 
Praadimise ajal koori ja tükelda juurikad. Mina lõikusin suured tükid, kuna mul kodused ei armasta "möginaid" ja ka Iiri pubides serveeriti alati suurte tükkidega hautist. Kellele meeldivad väiksemad tükid - ega siis seegi keelatud ole. Siis peaks aga ka liha olema väiksemate tükkidena.
Pane juurikad potti. 
Kalla peale vedelikud, lisa puljongikuubik ning sool.
Lase kõik keema tõusta. Siin on nüüd siis see koht, kus igamees ise otsustab, kas jätkab tasasel tulel hautamist pliidil (potile kaas peale!) või paneb ahju.
Mina kasutan ahjuvarianti. Seega: Enne kui hakkad liha praadima tuleks ahi sooja panna, 180 kraadi.
Kui hautis on pliidil keema tõusnud, tõsta see ahju. Mitte ahjupõhja vaid restile, mis on kõige alumisemas astmes. Ahi võiks kuumutada ülalt-alt. 
Lase hautisel podiseda 180 juures 30 minutit, siis vähenda kuumust 150 kraadini ja hauta veel 60 minutit. Eemalda potilt kaas, tõsta kuumus 180 kraadini ning lase redutseerida 20-30 minutit. 
Kui siis veel kaste jääb liiga vedel, võib lisada veel natuke jahu ja lasta segul paksemaks keeda. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar