pühapäev, 5. juuni 2016

Kristi pärmita leib

1 peotäis juuretist
0,5 l käesooja vett
ca 600g jahu (mina panen segamini täistera rukkijahu, rukkipüüli ja nisujahuga)
4 tl soola
6 spl suhkrusiirupit
meelepäraseid lisandeid (mina panen köömneid)


Peotäis juuretist segada käesooja veega. Lisada kolmandik jahusid. Katta rätikuga ning lasta öö läbi seista - nii umbes 12 tundi. Kindlasti peaks olemas soojas kohas. 

Lisada sool ja siirup ning kolmandik jahusid.  Lasta seista soojas kohas rätikuga kaetult veel 3-4 tundi. Võtta üks peotäis juuretist järgmiseks leivateoks. 

Lisada viimane kolmandik jahusid ning lisada ka lisandid. 
Jaotada leivataigen 2-ks võrdseks osaks. Kergitada soojas kohas vormides umbes 2-3 tundi või kuni leib on kerkinud kahekordseks.

Eelsoojendada ahi 180 kraadi juurde. Leivad ahju ning kauss külma veega ahjupõrandale. Küpsetada umbes 1,5 tundi. 

Kui leib tuleb ahjust välja oleks teda hea pealt kasta märja käega ning katta seejärel rätikuga. Lasta jahtuda vähemalt 3 tundi enne lõikamist - muidu on leib nätske. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar