kolmapäev, 14. august 2019

Salat 3 sõpra

Selline meeldiv kurgi-paprika-tomati salat talveks, mida enne keetmist peaks kindlasti laskma seista, et maitse ühtlustuks ja saaks endale meeldivaks timmida.

Vaja läheb:

2 kg kurki
2 kg tomatit (hea oleks kui lihatomat ja mitte üliküpsed)
1 kg paprikat (kollane tekitab meeldiva "valgusfoori" salati
1 kg sibulat
1 punt peterselli (mina ei pane, kuna proovilaaris jättis imeliku kõrvalmaitse)
1 punt tilli (ma panen nii palju, et tundub paras)
2 spl (väikese kuhjaga) jämedat soola
180 gr suhkurt
3 loorberilehte (mina panen 5-6)
1 tl musta peent pipart (mina asendan selle alati vürtsi ja pipra seguga - nii 10-15 tera kumbagi ja purustan uhmris)
1 spl äädikat (70%) ehk siis 2 spl 30% äädikat
Originaalretsept selles kohas lõpeb aga mina lisan ka 1 küüslaugu pea. Vastavalt oma maitsele.

Selle koguse "laagerdamiseks" on vaja vähemalt 10 liitrist nõud. Meil on kodus õlletegemiseks 35 liitrine ämber - nii et saan 2-3 kordseid koguseid korraga teha.

Lõigu aedviljad endale meeldiva suurusega tükkideks. Mina lõigun (ja panen ämbrisse selles järjekorras) kurgid kuni 4-5mm paksusteks ketasteks, sibulad vastavalt suurusele kas pool- või veerandketasteks, paprikad enam-vähem sibulaga sama suurusteks tükkideks. Siis lisan hakitud küüslaugu. Ära küüslauku purusta, kuna eeterlikud õlid lenduvad siis minema. Selleks, et küüslauku oleks lihtsam hakkida, lõigu esialgu pisut katki ning siis lisa pisut jämesoola, kuna see aitab omakorda lõhkuda.
Siis lisa kõik maitseained ja till. Lisa lõigutud tomat. Tomatid võivad olla üsna suured tükid aga mulle meeldivad sellised mitte palju üle 2x2x2cm. Tomat on hea viimasena panna kuna tal on lõigutult kõige enam mahla ja siis hakkab kohe soola-suhkurt äädikat allapoole liigutama.
Sega läbi. Esimene segamine ei pea väga hoolikas olema. Lase seista minutit 10-15, sega uuesti ja maitse. Kui tundub midagi puudu olevat - lisa juurde. Viimati olid mul ülimagusad tomatid, mistõttu oli soola ja äädikat juurde vaja lisada kumbagi 1 tl.
Lase seista veel vähemalt 15 minutit. Mina lasen tavaliselt seista tunnikese, kuna sel ajal kui see salati laagerdub jõuab mõned teised letšod valmis vaaritada.
Kuumutamise osas on 2 valikut.
Üks variant on küpsetada salat potis valmis - selleks kuumuta salatit 30-40 minutit. Selle variandi eeliseks on kohe purki, kohe jahtuma. Samas kurk ei jää siis krõmps.
Mina kuumutan nagu originaalretseptki ütleb ja nagu ma kõiki salateid teen vaid 10-15 minutit ehk siis kuni kurk on "värvi muutnud". Salat purkidesse ning kahekordse froteerätiku ehk kasuka alla kuniks on täiesti jahtunud. Seekord võttis aega see pea 2 ööpäeva kuna kogus oli suur ja hoidsid sooja kauem :) Salati kuumutamist oleks hea teha väiksemates kogustes, et saaks paremini kurgi küpsusastet jälgida.
Sellest kogusest kraamist saab 5,3 liitrit salatit.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar