teisipäev, 1. oktoober 2013

Linnupiimatort

Linnupiimatort on üks minu isiklikke lemmikuid, kuid pole iial selle tegemiseni jõudnud. 
Võtsin siis nüüd ennast kokku ja otsisin retsepti panipaigast välja.
Mässamist oli kõvasti, kuid lõpptulem oli seda väärt ning kindlasti läheb tort kordamisele.
Kogused sobivad 20cm suuruse vormi jaoks.
Taigen: 
4 muna
100gr suhkrut
100gr jahu
50gr maisitärklist
1spl sulatatud võid
Vahusta munavalged vähese soolaga kõvaks vahuks. Lisa suhkur, munakollastega segatud tärklis ning jahtunud sulavõi. Kata ahju plaat (tavasuuruses) küpsetuspaberiga, vala taigen plaadile ja küpseta keskmisel ahju kõrgusel 180 kraadi juures 25minutit.
Linnupiima jaoks vaja: 
3 muna
100gr suhkrut
70gr võid
60 ml piima
6 lehte želatiini
1tl nisujahu
Pane želatiin külma veega ligunema. Võta või külmkapist soojenema. Eralda toasoojad munavalged kollastest. Vahusta munakollased 50grammi suhkruga. Lisa piim ja sega. Lisa jahu ja sega hoolikalt.
Soojenda massi veevannil kogu aeg segades kuni segu pakseneb. Pane kõrvale jahtuma. Lisa pehme või. Nõruta želatiinilehed ning sulata need veevannil. Vahusta munavalged näpuotsatäie soola ning  ülejäänud suhkruga kõvaks vahuks. Lisa sultatud želatiin munavalgetele ja sega. Lisa jahutatud munakollase segu. Aseta külmkappi jahutma.
Vooderda 20 cm vorm biskviidiga (ketas põhja ning seinad püsti). Mina kasutan lahtikäivat vormi firmalt Kaiser.
Kalla munasegu peale ning aseta kook külma.
Valmista šokolaadikate, milleks on sul vaja:
120gr tumedat šokolaadi
30gr võid
1spl tumedat suhkrusiirupit
50ml vahukoort
1apelsini koor
Soojenda kõik ained veevannil. Riivi sisse apelsinikoor (kui apelsinikoor ei meeldi, võib ka muid maitseid lisada või ka mitte). Kalla koogile ja lase öö läbi seista.
Märkus tulevikuks iseendale - suflee sisse võiks panna sorts sidruni- või laimimahla.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar