teisipäev, 13. september 2016

Hapendatud riisikad

Meil kõigil on lapsepõlvest mingi hea mälestus, mis mõne konkreetse isikuga seoses sooja tunde tekitab.
Nii naljakas kui see ka ei tundu, siis mulle alati meenub mu vanaema kas pekivindudega kartuliputru, kaneelisaiu rabarberikiselliga või hapendatud seentest seenesalatit süües.
Vanaema on küll ammu kadunud ja kahjuks temalt enam küsida ei saa, kuid ema ja tädi mäletuste kohaselt sai siis purki selline toredus - vaatame, kas saame maitse samaks. Mull ei ole loomulikult sellist vägevat maakeldrit nagu vanaemal oli aga proovime, siis saame teada...


Vaja läheb:
tugevaid kupatatud riisikaid (eriti hästi sobivad valged riisikad ning võiseened)
peotäis mustsõstralehti*
mõni mädarõika leht
tillivarsi ja -õisikuid
jämedat soola
küüslauguküüsi (mina panin 2 liitrise purgi kohta terve hiiglasliku pea ära)

*kuna sügisel on lehed enamasti juba koledad, siis on väga hea neid suve algul just sellisteks tegevusteks sügavkülma hoiule korjata.

Aseta kõige põhja kiht "rohelist" ja natuke soola. Üks kiht seeni, riputa peale soola. Ema mäletuste kohaselt peaks 3 liitrise purgi kohta kuluma umbes 100 grammi soola. Ma siis panin 66 grammi oma 2 liitrise purgi kohta. Seejärel teine kiht seeni, kiht "rohelist" ja soola. Suru seenekihtide vahelt õhk välja. Jätka kuni purk saab täis. Kõige peale peaks jääma roheline kiht.
Hea oleks kui nüüd saaks seente peale ka raskuse asetada, nii et seened oleks tekkinud soolveega kaetud. Kui purgisuue on selleks liiga pisike, siis aitab "puuristi" kasutamine. Selleks tee 2 puupulka, mis on pikemad kui purgisuue on lai. Suru "kraam" allapoole ning aseta pulgad purki nii, et tekiks rist. Selliselt käitudes ei tõuse purgis leiduv sisu üles ning püsib ilusti vees.
Lasta paar päeva soojemas kohas "käima minna" ning siis viia jahedasse.
Seeni võib tegelikult hakata juba paari päeva pärast proovima aga päris valmis saavad nad paari kuuga.
PS - kui selliselt purki pandud seened koheselt külma viia - saab väga tugevamaitselised seened, mida on samuti hea toiduks kasutada.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar