esmaspäev, 19. september 2016

Hapukapsas

Kas tuleb tuttav ette?
Nädalake enne jõule tuiskab poodides ringi mingi täiesti uut liiki naisolevus. Kaalub, mõtleb, nuusutab, pigistab ja higistab ning seda eranditult hapukapsa lettide ees. Lõpptulemusel paneb ohkega ühe pakikese korvi, suundub kassasse, poolel teel mõtleb ümber, vahetab paki teise vastu, suundub uuesti kassasse. Maksab kauba eest, jõuab koju. Avab paki, maitseb toodet ning jalutab siis sellega läbi sügavate lumehangede kompostikasti poole. Homme ka päev, äkki leiab kapsa, millel ei ole kibedat, hallituse, mäda või jumal teab mis muud kapsale mitteomast maitset küljes.

Sel aastal otsustasin juba varakevadel, et proovin siis kapsategu täitsa ise. Alates korraliku kapsa kasvatamisest. Pika Guugeldamise tulemusel sai endale soetatud hilise kapsa Kamienna Glowa seemned. Esimese kapsakatsetuse teen vanaema retsepti järgi (soola koguse vaid võtsin Toidutarest).
Kapsad kasvasid ausad ning ühest peast sain 3 liitrise purgitäie hapnema. (3 pead ootavad peenral oma järge). Nendega proovin paar venekeelset retsepti teha.
Peab mainima, et kapsas kasvas pisut rabe aga kuna ka varajane kapsas, mis varasematel aastatel on olnud "teistsugune", osutus sel aastal kuidagi rabedaks - siis ilmselt on see suurte vihmade tagajärg.




Vaja läheb

1 kg kapsast
10-13 gr soola (mulle meeldib natuke soolakam, seega 13gr)
1 tl köömneid (kui ei meeldi, ei pea ju ka panema)
3 porgandit (kui ei meeldi, ei pea panema)
2-3 kadakamarja

Viiluta kapsas, riivi porgand. Pane kapsas, porgand, sool, näpuotsaga köömneid üks kiht ja tambi kapsas hoolikalt nii, et tekiks kapsamahla, mis ulatuks üle kapsaste. Kui on korralik kääritusnõu, siis saab kohe selles tampida. Tavalises 3-liitrises purgis ma ei tihanud, tampisin potis ja hiljem surusin kapsad purki. Kapsaste peale tuleks asetada kapsa lehed, millele omakorda raskus. Aga kuna konkreetne kapsas on sel aastal hirmus rabe ja voltimist ei kannatanud, siis panin purgile peale ühe "täpselt parajaks lõigatud lehe", millele asetasin risti puupulgad ning omakorda raskuseks panin peale veega täidetud kilekotid. Peamine on see, et kapsas oleks kapsavee all.
Nüüd tuleks lasta kapsastel 22-23 kraadises soojas 3-4 päeva käärida ning seejärel tuleks hoida 15-18 kraadises ruumis. Seega esimesed päevad veedab ta mul köögis, siis kolib kütteruumi.
Nii nädala pärast saab siis teada, kas on kapsas hea või mitte - senikauaks tuleb panna "varbad risti" ja loota parimat.
Kadakamarjad tuleks purgi peale lihtsalt ära jaotada.

Pikemalt kapsaste teost on kirjas Toidutares. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar