kolmapäev, 29. detsember 2010

Šokolaadi-espresso kook


Koogi jaoks:

250gr hakitud mõrudat šokolaadi
125 gr võid
2spl tumedat rummi (sobib ka nt sherry)
1spl lahustuvad espressopulbrit

200gr suhkrut
6 suurt muna
2tl vanilje-ekstrakti (võib kasutada ka vanilliin-suhkrut)
1/4 tl soola
45gr jahu

Glasuuri jaoks:
1spl tumedat rummi (võib kasutada sherryt)
1 tl lahustuvat espresso-pulbrit
120ml vahukoort
1spl magedat võid
150gr mõrudat šokolaadi
2spl maisisiirupit (asendasin 3spl muskavado suhkruga)
Eelsoojenda ahi 180 kraadi juures.
Kata 24cm diameetriga sügav koogivorm küpsetuspaberiga.Sulata šokolaad ja või keskmise suuruse, kuid paksupõhjalises nõus madalal kuumusel. Sega rumm ja espresso suures kausis, kuni kohvi on lahustunud. Lisa suhkur ja munad koga aeg segades. Seejärel lisa vanilje ja sool. Viimasena sega hulka soe šokolaadisegu ja jahu.
Kalla segu vormi. Küpseta umbes 45min, kuni keskelt üles kerkib ja tekivad praod. Jahuta koos panniga 15min. Kook vajub kokku kui jahtub. Eemalda vormist ja lase täielikult jahtuda.
GLASUURI JAOKS
Sega kokku rumm ja espressopulber. Lase koor ja või keema tõusta, eemalda tulelt ning lisa šokolaad. Sega kuni šokolaad on sulanud, seejärel lisa rummisegu ja siirup (suhkur). Lase glasuuril jahtuda toas. Segu peab enne koogile panekut olema vedel, kuid mitte enam kuum.
Vala glasuur üle koogi ja pane kook külma seisma. Koogi võib ette valmistada 2-3 päeva. Säilitada külmkapis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar