laupäev, 25. juuli 2015

Ratatouille pastakastmeks

Talvel hea teha pasta või riisi "ködi"sid. Poe pastakastmed on tihtipeale hirmus hapud või siis täitsa maitsetud.
Jah, Ratatouille on tegelikult hoopis teistlaadi toit, kuid kui ta sügisel purki teha - siis talvel on ta tõesti hea pastade juurde :) 

Vaja läheb: 

1,5 kg köögivilju: mis suhtes täpselt on igamehe otsustada, kuid esindatud võiks olla punane paprika, baklažaan ja suvikõrvits (courgettes), 
500 g tomateid (SanMarzano oleks jälle parim, kui pole on ok ka muidugi muud, peaasi et magusapoolsema maitsega), 
500 g sibulaid, 
500 g õunu, 
500 ml valge veini äädikat (kuna see on kuramuse kallis, siis selle saab asendada 200 ml valge veini ja 6 spl äädika seguga), 
2 spl sinepiseemneid, 
2 spl koriandriseemeid, 
1 spl suitsetatud pabrikapulbrit, 
1 tšillikaun, 
300 g tumedat suhkrut, 
3 spl soola, 
5 küüslaugu küünt (need ma olen tavaliselt enne ära grillinud - võib ka ahjus teha, jääb lihtsalt tummisem maitse), 
suur peotäis basiilikut. 

Lõigu viljad ebakorrapärasteks umbes 1-1,5 cm tükkideks. Koori tomatid ning lõigu ka suurteks tükkideks. Sibulad haki peeneks. Koori ja lõigu õunad keskmise suurusega. Pane kõik koos potti (v.a suhkur) ja kuumuta tasasel tulel 30 minutit, kuni kõik viljad on pehmed. Lisa suhkur ja kuumuta kuni suhkur on sulanud. Kui seejärel on veel palju vedelikku järgi, siis tuleks teda keetes redutseerida (mina tavaliselt ei raatsi ja panen kõige täiega purki) nii et jääks paks pastakaste. Ma eelistan seda redutseerimist teha koos pastaga, kuna siis läheb rohkem maitset pastasse.

Kusjuures eriliselt hea on ka eelnevalt ära grillida baklažaan ja paprika. Suvikõrvitsa puhul erilist vahet maitses ei saanud aga baklažaan ja paprika omistavad tõesti hea noodi :) 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar